Läger för scouting på sjö och vatten

Ett lägerprogram med skärgårdsaktiviteter!

Sjö20

Vi ses till sommaren i världens vackraste skärgård. Du har kanske varit i Stockholms skärgård? Den är helt underbar, eller i Göteborgs skärgård, som är helt olik, och kal och karg och vacker på sitt sätt. Och det är vad Blekinge skärgård också är, helt olik, helt unikt vacker. Grund, om man ska jämföra, men med seglingsdjup, och full med ekar!

 

Du undrar kanske hur det blir med båtar, om du får möjlighet att segla något. Det är vår förhoppning att alla scouter får segla här. Då tänker du att det kommer behövas väldigt mycket båtar, och det gör det. Därför ber vi ödmjukast att din kår tar med era båtar. Vi diskuterar lösningar just nu, att hyra föräldrars båtar, eller att hyra båtar i närområdet. Bäst är att vi också får jollar, som många unga är vana vid, och som är tydliga när man gör fel, vad som är rätt. Stockholms skeppslag erbjuder att hjälpa till ekonomiskt med frakt av jollar/mindre båtar. Fundera på hur ni vill göra och vilken hjälp ni behöver. Det planeras också gemensamma seglingar till Blekinge, både från Stockholm och Öresund, har jag hört. Lyssna med din grannkår.

 

Sedan 2015 jobbar hela scoutsverige gemensamt med vår strategi, att alla ska få möjlighet att uppleva scouting och skapa en verksamhet som är så bra att ingen kan tänka sig något roligare eller mer utvecklande. Vi gör det genom att överträffa scouternas förväntningar i varje möte och vi får scouter att utvecklas till förebilder. Vi börjar närma oss halvtid på vår tioåriga strategi och inför år 2020 kan det vara intressant att se om det finns saker att revidera och förbättra i strategin.

 

Som en del av uppföljningen från WSJ West Virginia skriver man: Scouts from around the world had the opportunity to form lifelong friendships and learn how to become leaders for positive change in their communities. Detta är grundläggande när scouter kommer tillsammans, att vi bygger livslånga vännskapsrelationer. Det gäller också för Sjö20. Därför behöver sjöscouter från hela Sverige komma tillsammans för att lära känna varandra, prata, diskutera, jämföra, förbättra, få gemensam syn på och så vidare. 

 

Ibland känns det som att sjöscouting hänger med scouting, istället för att skapa sin egen agenda eller sin egen väg. Det jag tycker är värst är när vi inte bidrar till scoutings utveckling. Det vore väll bra om mål och formuleringar kom från en gemensam mun, som både var scoutings och scouting på sjö och vatten-s. För att göra det behöver vi ses emellanåt för att finna kraft och energi för att ta ett par steg framåt i detta viktiga arbete. Det kommer nya program med jämna mellanrum, som det skulle vara bra att vi var med och formulerade. Det är snart dags igen.